Hvordan lages karbon sykler og hvorfor er de så dyre EWIG

Den store tingen mange nye ryttere vil legge merke til når de ser på karbonsykler, er at de koster mer enn en sammenlignbar aluminiumsykkel. Prosessen med å lage en karbon sykkel er mer komplisert enn å lage en sykkel av metallrør, og mye av det påvirker kostnaden for karbon sykler.

BK: “Den store forskjellen mellom en metallsykkel og en karbonfibersykkel er i produksjonsprosessen. Med en metallsykkel sveises rørene sammen. Disse rørene blir vanligvis kjøpt eller dannet, og da handler det bare om å knytte disse brikkene sammen i en ramme.

“Med karbonfiber er det helt annerledes. Karbonfibre er bokstavelig talt fibre, som stoff. De er suspendert i en harpiks. Vanligvis begynner du med et ark med "pre-preg" eller preimpregnert karbonfiber som allerede har harpiks i seg. De kommer i et stort utvalg av typer, avhengig av hvilke egenskaper du vil ha. Du kan ha ett ark der fibrene er orientert i en 45-graders vinkel, en på 0-grader, eller en der den har 90-graders fibre vevd sammen med 0-graders fibre. Disse vevde fibrene skaper det typiske karbonvevet utseendet folk tenker på når de forestiller seg karbonfiber.

“Produsenten velger alle egenskapene de vil ha ut av sykkelen. De vil kanskje ha det stivere på ett sted, mer kompatibelt på et annet sted, og de korrelerer det med det som kalles en 'oppsettplan'. For å få de ønskede egenskapene, krever det å legge fibrene på et bestemt sted, i en bestemt rekkefølge og i en bestemt retning.

“Det er en enorm mengde tanke som går inn i hvor hvert enkelt stykke går, og det hele gjøres for hånd. En sykkel vil sannsynligvis ha hundrevis av individuelle deler av karbonfiber som er lagt i en form for hånd av en faktisk person. En stor del av kostnadene for en karbonfibersykkel kommer fra håndarbeidet som går inn i den. Formene i seg selv er også dyre. Det er titusenvis av dollar å åpne en enkelt form, og du trenger en for hver rammestørrelse og modell du lager.

“Så går det hele inn i en ovn og blir herdet. Det er da den kjemiske reaksjonen skjer som størkner hele pakken og får alle de enkelte lagene til å komme sammen og handle sammenhengende.

“Det er egentlig ingen måte å automatisere hele prosessen. Åpenbart er det folk der ute som jobber med det, men stort sett hver karbonfibersykkel og komponent som er der ute, er fremdeles lagt opp av en person som stabler disse fiberlagene for hånd.


Innleggstid: Jan-16-2021