Дали јаглеродните влакна лесно се кршат |EWIG

Јаглеродните влакна се композитен материјал.Се состои од тони мали снопови влакна кои се држат заедно со епоксид. лесно ако се удри со чекан).Со оглед на тоа што арамка од јаглеродни влакнаможе да ја издржи тежината на возачот плус сите сили што ги додава возачот (кои може да ја надминат неколку пати поголемата тежина од нивната телесна тежина) во никој случај не е слаб.Сето ова за помалку од тежината на споредлива алуминиумска или челична рамка.

Но, одредени видови сили -- како остри удари -- можат да ги оштетат влакната и епоксидот што го ослабува материјалот, нешто што е помалку веројатно кај металот.

Освен тоа, кога се добро направени, јаглеродните влакна можат да бидат поцврсти од челикот и сосема безбедни.Но, кога се направени погрешно, компонентите од јаглеродни влакна лесно може да се скршат.За разлика од другите материјали, ако премногу ги затегнете деловите од јаглеродни влакна, тие веројатно ќе се скршат по патот.

Дали јаглеродните влакна се издржливи?

Јаглеродните влакна се хемиски стабилни, отпорни на корозија и нема да рѓосуваат.Вреди да се напомене дека композитите од јаглеродни влакна може да предизвикаат галванска корозија кога се во контакт со некои метали.Иако тоа нема да доведе до очигледна корозија на површината на краток рок, производите од корозија се собираат и доведуваат до оштетување со текот на времето.

Дали е лошо да оставите карбонски велосипед на сонце?

Јаглеродните влакна се исклучително чувствителни на сончева светлина.Речиси секоја изложеност во голема мера ќе ги зголеми нивните шанси за развој на рак на кожата.Никогаш не дозволувајте велосипедот да биде на директна сончева светлина.

Дали вреди велосипед од јаглеродни влакна?

Но, и покрај тоа што е подостапна од кога било,Кинески електричен велосипед од јаглеродни влакнасè уште е поскап од повеќето алуминиумски и челични алтернативи.Така, за оние кои бараат велосипед што нема апсолутно ништо во тежина, реакција или перформанси, тогаш да, јаглеродните влакна ќе бидат најдобриот севкупен избор во повеќето случаи.

Дали пукаат карбонските рамки?

Дизајнерскиот пропуст и проблемите со производството доведоа до ненадејни катастрофални дефекти при возењето.Јаглеродот не создава мали пукнатини кои подоцна би можеле да пропаднат како рамката од челик или легура, бидејќи по природа е композитен материјал.

Процесот на јаглеродни влакна е сложен, а јачината е поврзана со модулот на јаглеродната ткаенина и процесот на обликување и дебелината.Општо земено, накарбонска рамка на фабрикане е лесно да се скрши, а карактеристиките на карбонската рамка можат да го издржат притисокот на површината, но не можат да ја издржат точката.Затоа, ако карбонската рамка падне на земја, во основа ќе има само лак, а ако врвот на каменот се удри, ќе има ризик од кршење, но во целина ќе биде поцврста од општата алуминиумска рамка.

Зошто јаглеродните влакна лесно се кршат?

Цевката од јаглеродни влакна не е лесно да се скрши, што не значи дека нема да се скрши.Барањата за индустриска употреба на цевки од јаглеродни влакна се генерално повисоки од оние за секојдневна употреба, а веројатноста за кинење е исто така поголема.Моќта што ја создава индустриската опрема е многу поголема од моќта на нашите раце.Ако не сте внимателни, цевката од јаглеродни влакна може да биде целосно отфрлена.Кршењето на цевката од јаглеродни влакна е поврзано со сопствен дефект, а исто така и со оптоварување што многу го надминува оптоварувањето.

Цевката од јаглеродни влакна е направена од препрег на јаглеродни влакна, а самата препрегумација од јаглеродни влакна се плаши од пробивање од остри предмети.Компонентите на препрег на јаглеродни влакна се нишки од јаглеродни влакна и материјали од смола.Тврдоста на самата смола не е висока.Суштината на пункција е да се добие огромен притисок на мала површина.Затоа, кога цевката од јаглеродни влакна ќе наиде на поостар предмет, ќе има прекин.

Покрај тоа, отпорноста на абење на цевката од јаглеродни влакна не е висока, а локалното долгорочно триење ќе предизвика прекумерно абење.Откако ќе биде под стрес, исто така ќе пукне.

Рамките за велосипеди од јаглеродни влакна стануваат сè попопуларни на пазарот бидејќи стануваат се пошироко достапни и се одлични за оние со буџет.

Овие велосипеди се направени од мешавина помеѓу јаглеродни влакна и смола, и тие се познати по својата сила и издржливост.Сепак, можеби се прашувате колку долго ќе трае велосипедот од јаглеродни влакна?Особено во споредба со потрадиционалниот метален велосипед?

Последното нешто што сакате да го направите е да потрошите пари на нов велосипед за да откриете дека тој не издржува со текот на времето како што сте мислеле.Ова е причината зошто е толку важно да го направите вашето истражување пред да продолжите и да донесете одлука.

За среќа, ќе ве вооружиме со сите информации што ви се потребни за да донесете добра одлука.Во оваа статија, можете да дознаете повеќе за рокот на траење на велосипедот од јаглеродни влакна и како тие можат да го издржат тестот на времето.

Велосипеди од јаглеродни влакнанема лесно да се скршат поради силните материјали што се користат за нивна изработка.Велосипедите од јаглеродни влакна постојано се развиваат и усовршуваат како што одминува времето, а техничките напредоци во ткаењето и епоксидот се случуваат за да се осигура дека се користат најквалитетни материјали за нивно производство.Овие рамки за велосипеди се дизајнирани и конструирани на начин што гарантира дека има сила во областите на рамката каде што е најпотребно.Значи, јаглеродот дефинитивно може да се користи за да се направи високоиздржлива рамка за велосипед што нема лесно да се скрши.

Покрај ова, рамки за велосипеди од јаглеродни влакна всушност е докажано дека ја надминуваат легурата при лабораториско тестирање и може да добиете низа велосипеди од јаглеродни влакна кои имаат голема отпорност на удар.

Всушност, најголемите грешки и кршења што се случуваат кај велосипедите со јаглеродна рамка немаат никаква врска со велосипедот, а повеќето од нив се резултат на грешка на корисникот.Затоа е толку важно да се грижите и правилно да го одржувате вашиот велосипед.

дознајте повеќе за производите на Ewig

https://www.youtube.com/watch?v=tzmVeZt-tZc&list=PL9N9eKcwXhb040mFdIWfT0fWfO4Irf9AX&index=5
https://www.ewigbike.com/carbon-frame-electric-mountain-bike-27-5-inch-with-fork-suspension-e3-ewig-product/

Прочитајте повеќе вести


Време на објавување: 25-12-2021 година